VESA

vesa-(1).jpgŠta je VESA?

Možda ste prilikom izbora pogodnog nosača za televizor bili iznenađeni pitanjem prodavca: "A koji tip VESA imate?"... Informacije o VESA i težina aparata čine ključne parametre prilikom izbora nosača ili postolja televizora.


Većina današnjih proizvođača modernih televizora i monitora uzimaju u obzir da ćete možda poželeti da postavite kupljen aparat na zidu pomoću nosača ili na postolju. Tako da se već tokom proizvodnje na poleđini aparata postavljaju otvore sa navojem. To je naravno veoma praktično. Međutim, kvaka je da se lokacija tih otvora za vijke (njihova međusobna udaljenost) razlikuje za pojedinačne vrste aparata i ova činjenica mora da bude uzeta u obzir prilikom izbora nosača ili postolja.

Da biste znali kako da izaberete koji nosač za vaš televizor, treba da znate VESA dimenzije vašeg TV (takođe možete doći u susret sa VESA STANDARD ili VESA NORM). VESA dimenzija opisuje raspon, npr. vertikalno i horizontalno rastojanje između otvora za vijke na poleđini aparata - time se utvrđuje tip nosača ili postolja koji je pogodan za vaš aparat.

Kada pronađete VESA dimenzije na etiketi vašeg TV: 400x300 mm znači da je horizontalno rastojanje 400 mm a vertikalno rastojanje je 300 mm. To znači da morate da kupite nosač koji podržava VESA 400x300.